Mahoom kan bidra til et bedre og mer miljøvennelig system i ditt hjem!

" />

Finn inspirasjon og del boligen din på Mahoom

10 tips for system og orden i hjemmet!

Hvis du har laget deg profil i Mahoom, så betyr det også at du enten eier eller leier en bolig. Et hjem har du. Nemlig DITT hjem! Men syntes du det kan være utfordrende å holde orden og system? Tar hverdagen deg, og føler du at du alltid henger etter i heimen? Mahoom kan spille en stor rolle i å hjelpe deg på vei mot et bedre, mer effektivt og miljøvennlig system hjemme. Mahoom er derfor punkt nr 1 på listen i dag!

Nr 1. Lag deg profil i Mahoom!

I Mahoom kan du lage deg mapper for de ulike rommene du har i huset. Du kan hente inspirasjon og ideer fra andre sine hjem og fange opp hva slags løsninger folk har når det gjelder system i sine hus. Hvis du føler selv at du har et godt og effektivt system på ting, så del det gjerne med andre, og sorter bildet inn i den respektive mappen/rommet. I fremtiden blir det også kanskje en mulighet for å lagre kvitteringer, lister og sjekk punkter inn i hver eneste mappe. Hvor genialt er ikke det? Lagre fargekoden på malingen du bruker i appen slik at du husker det til senere bruk for eksempel? Her kommer også hotspot funksjonen inn som et GENIALT hjelpemiddel!! Les mer om den her! Hvis du utnytter den funksjonen så er det helt utrolig hvor mye du kan lagre i et bilde! I tillegg ved å notere ting og lagre dem i Mahoom sparer du papir, og mindre papir er bra for miljøet.

Nr 2. Kurver og oppdelingsbokser.

I alle skuffer og skap er det lurt med kurver. Kurver får du kjøpt på Europris til en billig penge. Det gjør det utrolig lett å holde system i sakene.  For eksempel i den velkjente rote skuffen, (som jeg forøvrig er ganske overbevist om at de fleste har), kan du dele opp med kurver. En kurv til batterier, en kurv til sakser, en kurv til skruer og småting som blir brukt hverdagen, en kurv til nøkler osv. Slikt system bruker jeg stort sett overalt og for en som liker at det er ryddig og lett å finne ting. så er det faktisk helt genialt.

Nr 3. Ha faste plasser til ting.

Ha faste plasser til tingene dine. Da vet du nemlig akkurat hvor det du har brukt har adresse og du kan sette det på plass så fort du er ferdig med å bruke det. Finn et system som funker for deg. Jeg slenger for eksempel aldri tannbørsten min fra meg etter jeg har brukt den. Den har fast plass i skuffen sin. Etter jeg har pusset tenner skylder jeg vasken og tørker av både speil og benk.

Nr 4. Samarbeid med de andre i huset.

Gi hverandre konkrete oppgaver. Hvem har ansvaret for å støvsuge 3 ganger i uken? Hvem panter flasker og går ut med søplet? Det er viktig med samarbeid og klare linjer. Har du barn eller hvis dere er flere under samme tak, gi alle hver sin oppgave! Ruller på oppgavene etter 4 uker. Slik at ingen går lei. Husk å lære barna riktig søppel sortering fra de er små.

Nr 5. Litt av gangen.

Hvis du gjør litt av gangen, og prøver å unngå skippertak kommer du langt. Tørk av koketoppen rett etter bruk, Sett kopper og kar rett i oppvaskmaskinen, IKKE sett dem i vasken. Det blir det bare dobbel jobb av. Hvis du ikke har oppvaskmaskin, vasker du opp med gang. Ta en tur med støvfilla i ny og ne og tørk over de plassene som du ser er støvete. Gjør du alt med en gang isteden for å bruke energi på og først sette noe på benken, for så å vaske det opp etter noen timer, da sparer du mye tid!

Nr 6. Utnytt små plasser.

Har du mange små rom og plasser som ikke er i bruk? Under senga? Under trappa eller oppå kjøkkenskapene? Dette er geniale plasser å utnytte! Kjøp deg store kasser på IKEA eller kurver i riktig høyde! Her kan du virkelig få orden i sakene! Under senga kan du ha sengetøy, duker og vinterklær lagret i forskjellige kasser! Enkelt å finne frem i, og veldig systematisk! Mange har ikke skapene helt opp til taket på kjøkkenet, her er det masse ledig rom å utnytte!

nr 7. Less is more.

Rydd i skuffer og skaper. Ikke spar på alt. Ta en runde og fjern det som ikke har vært i bruk på åresvis. Du har kanskje gjemt på det fordi “det kan være kjekt å ha” i fremtiden. Men nei, har det ikke vært kjekt de siste 5 årene, så blir det nok ikke så kjekt de neste 5 heller. Du kan bli sjokkert over hva du har gjemt på.

Under dette punktet kommer det en viktig tanke til. Du kan spare miljøet hvis du tenker litt over hvor mye papir/såper og kluter du bruker under rengjøringen. Som regel er det lett og overdrive her. Halver mengde papir og såpe. Du sparer penger og du sparer miljøet. Less is more.

Nr 8. Ha hjelpemidlene lett tilgjengelig.

Ikke gjem bort støvsuger, såper, svamper og bøtter. Ha alt lett tilgjengelig slik at ikke det er tungvint å finne de frem. Alt som er lett tilgjengelig er lett å bruke.

Nr 9. Re opp sengen.

Denne sitter nok langt inne hos mange. Men rer du opp sengen med en gang du står opp, står den der fin hele dagen. Det blir mye hyggeligere å gå og legge seg om kvelden.

Nr 10. Ha en fast vaskedag i uken.

Sett av en dag i uken hvor du har ekstra fokus på rengjøringen hjemme. Brett gjerne nyvaskede klær samme dagen, bytt sengetøy og vann plantene dine samtidig.

Bonustips:  Rens ut av kjøleskapet.

Minst en gang i uken bør det renskes ut av kjøleskapet. Kvitt deg med gamle rester og gammel mat. Få orden i hyllene og vask gjerne av dem i samme slengen. Jeg vil gjerne ta med tipset mitt om oppdelingskurver her også. Sorter sauser, dressinger osv i forskjellige kurver, grønnsaker og pålegg i forskjellige bokser og ha en egen hylle til kjøttvarer. Da får man gjerne et bedre system i kjøleskapet, maten blir hyppigere rullert og man slipper kanskje å kaste mat unødvendig!

Husk at kilde sortering er ekstremt viktig og prøv å minimer bruk av plast. Det er viktig å tenke på miljøet!

Det viktigste er at du tar deg tid i hverdagen til å rydde opp etter deg og gjøre det ordentlig. Da blir det mye hyggeligere å komme hjem etter en lang arbeidsdag. Og skippertakene kan du mest sannsynlig unngå hvis du følger noen av disse tipsene! Har du flere tips? Husk at du kan dele alle dine tips i Mahoom! Jeg er helt sikker på at folk blir glade for gode råd!

Eileen S. Thorstensen

@Eileenstulen

Mahoom - Boligdrømmen

Med Mahoom kan du lage en profil for boligen din, og titte inn i andres - helt gratis