Hva betyr mest for deg i ditt hjem?

" />

Finn inspirasjon og del boligen din på Mahoom

Hva er viktigst for at du skal trives i ditt hjem?

Som jeg har nevnt tidligere brukte nordmenn i 2017 over 90 milliarder (!!) norske kroner på og pusse opp sine hjem og hytter. Sosiale medier bugner over av inspirasjonbilder og gode ideer, og bloggnorge har tatt en stor vending inn i interiørets verden. Men en tanke som slo meg i går når jeg scrollet igjennom feeden min i Mahoom var.. Hva er det egentlig som betyr mest for meg i mitt hjem i dag?

Er det at det er ryddig, strukturert og organisert? Eller er det viktigst at det ser pent ut?

Er det det at det lagt opp mest mulig praktisk for de som bor der? Eller er det at det er bygget på mest mulig miljøvennlig måte?

Er det et hus som er arvet og proppfylt med tradisjoner eller vil du helst bygge helt nytt?

Det bor nesten 5 millioner unike nordmenn i vårt lille land. Og vi har alle våre preferanser til hva som er viktigst for oss.

Mahoom.

Kanskje du ikke vet helt enda hva som er viktigst for deg? Jeg satt tross alt lenge og funderte på dette selv! Men i fremtiden så kan Mahoom bidra til å hjelpe deg med dette! Tenk om du kunne laget deg en online ringperm med alt det praktiske rundt hjemmet ditt? Tenk om du kunne bevare de viktigste opplysningene trygt, og kun til bruk for deg selv? En papirløs fremtid er en miljøvennlig fremtid. Tenk om du lurer på noe innenfor interiør og du kan åpne din personlige profil i Mahoom og få svar nesten umiddelbart? Hadde ikke det vært kjekt?

Vi er jo alle mennesker med ulike behov og ulike livssituasjoner. I noen tilfeller er det en selvfølge at det er viktigst at huset er bygget og tilrettelagt for personen som skal bo der. Men det kan være minst like viktig for den personen at det er ryddig, organisert og pent? Jeg tror personlig at jeg sklir inn i alle kategoriene som jeg nevnte i øverste del av dette innlegget. Jeg ønsker en kombinasjon av nesten alt. Men jeg ønsker selvfølgelig å spare miljøet, samt bruke minst mulig penger underveis. Enkle tips og triks kan gjøre underverker og det trenger ikke å koste en formue likevel.

Tenk på miljøet.

Vi kan gjøre små tiltak, og vi kan gjøre store tiltak for å få det slik vi ønsker, samtidig som vi kan prøve å ha fokus på å spare miljøet mest mulig. Viste du for eksempel at jo større del av husets totale vindusareal som er sørvendt, jo mer reduseres energibehovet? Eller at det fra 2020 vil være forbudt å fyre med fossilt brensel hjemme? (Olje og gass). Hvis du skal bygge en ny bolig i dag er det veldig lurt å stille spørsmål til materialene som brukes i bygge prosessen, og ikke minst er plasseringen av din nye bolig viktig i forhold til miljø. Jo nærmere du bor jobb, barnehage, skole osv jo mindre bil og andre transportmidler trengs å brukes. Energivennlige boliger er en stor del fremtiden. Også kaldt passive boliger/hus eller aktive hus. Det er stor forskjell på disse to hustypene, men til felles for de begge er at de skal være mer miljøvennlige enn mange av dagens tradisjonelle boliger.

Miljøvennlige boliger i fremtiden.

Passive boliger er bygninger med et betydelig lavere varmeutslipp og oppvarmingsbehov enn dagens standard. Et passivt hus bruker omtrent 25% av den energien et vanlig hus av samme størrelse bruker uten at det krever noe ekstra av beboerne. Navnet passive hus kommer nemlig av at man gjennom passive løsninger, f.eks. ekstra isolasjon og bedre vinduer senker kraftig byggets energibehov, slik at de gjennom et lavt energiforbruk sparer miljøet. Energibehovet reduseres da gjennom ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet, utnytting av solenergi og varmegjenvinning.

Aktive hus bygges i 100% tre og er mer miljøvennlig enn både betong, stål, aluminum og plast, (Som har et ganske høyt energiutslipp ved produksjon). Biologiske materialer som tre innebærer langt mindre energiforbruk i produksjon, det binder samtidig betydelige mengder karbon og bidrar dermed til reduksjon av klimautslipp. Aktive hus bygges av pustenede konstruksjoner, og skaper samtidig et meget sunt inneklima. Det er også solceller på taket som bidrar effektivt til å minske behovet for strøm fra nettet, så det blir lavere strømutgifter lengden.

  • Miljøvennlige boliger er kostnadseffektive og lønnsomme i lengden.
  • Det er mer kostbart å bygge et slik hus i utgangspunktet, men i det lange løp er det mye mindre vedlikehold og mye mindre utgifter.

konklusjon

Dette var litt innledende informasjon som kanskje er mest rettet til deg som står med et bygge prosjekt i fremiden. Men vi kan også gjøre små tiltak i våre hjem for en mer miljøvennlig hverdag. Dette kan Mahoom bidra til, og det kan du lese mer om HER.

Og selvom jeg nå ble litt revet med av den miljøvennlige fremtiden vår, vil jeg gjerne tilbake til utgangspunktet mitt. Nemlig mitt spørsmå til DEG. Hva er viktigst for deg i ditt hjem i 2018? Gi gjerne din tilbakemelding i Mahoom slik at vi kan forme Mahoom på best mulig måte!

Eileen S. Thorstensen

@EileenStulen

Mahoom - Boligdrømmen

Med Mahoom kan du lage en profil for boligen din, og titte inn i andres - helt gratis